Hoppa till innehåll

3 Stora för & nackdelar med kontinentalsängar

 • av
Kontinentalsäng

Kontinentalsäng är den sängtypen som numera är den överlägset populäraste sängen i Norden. Men frågan är om alla köper det bara för att ”alla köper det”, eller om det finns någon annan riktig anledning? Som tidigare sängförsäljare var det inte alls ovanligt när man fråga en kund vilken sängtyp de ville köpa, att man fick som svar ”är det inte det alla har?”. I denna lilla guide kommer jag ge dig samma tre anledningar till varför du ska köpa en kontinentalsäng, och varför du inte ska köpa en sådan!

Läs också: 3 Stora för & nackdelar med ramsängar

Läs också: 3 Stora för & nackdelar med ställbar säng

Vad är en kontinentalsäng?

Innan vi kan gå in på vilka för och nackdelar det finns med kontinentalsängar, så måste vi ha det på det klara vad en kontinentalsäng är för något. Många har som sagt hört ordet kontinentalsäng många gånger, men när man frågar dem som vet de inte riktigt vad som egentligen menas med det. Det som vi i sängbranschen räknar som en kontinentalsäng har följande tre delar:

 • Resårbotten – Är den delen som sitter längst ned på en kontinentalsäng, och av många också kallad för ramsängen. Dock skall detta inte förväxlas med riktiga ramsängar, då det är stor skillnad i kvalitet på dem som är i kontinentalsängar och vanliga ramsängar. Denna delen är också den som är närmast golvet, och det är resårbotten du sätter sängben på.
 • Plymån – Är den delen som sitter i mitten av de tre olika lager som en kontinentalsäng har, och kallas ofta också för resårmadrass. Detta är den delen som du kan välja om du vill ha Mjuk, Medium eller Fast hårdhetsgrad på. Det är också i denna delen som det finaste sängfjädrarna sitter i en kontinentalsäng, och också här som hela komforten sitter.
 • Bäddmadrass – Är delen som ligger högst upp i alla sängar, och är kan ha flera olika typer även den. När man pratar om bäddmadrasser så finns det främst 4 olika typer av bäddmadrass, där alla har lite egna unika egenskaper. För att lära dig mer om dessa gå då in och läs våran artikel om bäddmadrasser.

3 stora fördelar med kontinentalsängen

Till och börja med så måste det sägas att mycket utav de fördelar som finns med kontinentalsängen, kan också vara nackdelar för vissa. Många gånger så är kontinentalsängar och ramsängar raka motsatsen till varandra, så om du tycker att dessa tre argument inte alls är så bra, så ska du istället kolla på ramsängar eller ställbara sängar.

 1. Mera komfort – När du köper en kontinentalsäng, så köper du framför allt mycket mera komfort (oftast). Eftersom att kontinentalsängar är uppbyggda i flera lager, så får du också fler lager utav sängfjädrar och stoppning. Kontinentalsägen brukar därför tendera till att upplevas som ganska mjuka, även om det finns fastare modeller. Men de som kommer in i en sängbutik upplever många gånger att kontinentalsängar ”är på tok för mjuka”, vilket dem egentligen inte är. Med dagens tekniker man bygger sängar på, så brukar vi som sängförsäljare säga att du behöver inte ligga hårdare än vad du behöver. Sedan förstår vi att de finns dem som har sovit hela sitt liv i en hård säng, som absolut inte kan tänka sig något annat. Läs mera om hur du ska tänka när du väljer Fasthet på sängar.
 2. Slipper skarven – En annan väldigt stor fördel med att välja en kontinentalsäng, istället för två separata ramsängar är att du slipper skarven. Skarven vi talar om nu är den som blir i mitten när du sätter två ramsängar ihop, och vissa har väldigt ont av detta. Normalt sett om du och din partner bara ligger på varsin sida av sängen, så kommer ni inte märka av detta. Men gillar ni däremot att ligga i mitten av sängen, så är en kontinentalsäng att föredra. Det kontinentalsängen har som gör att du slipper skarven är plymån, alltså mitten delen av sängen. Själva plymån gör att du får en hel liggyta, så du slipper känna skarven i mitten. Det finns också det sängar med så kallad ”delad plymå”, men det är sängar av lägre kvalitet som vi tycker du ska undvika av många fler skäl än bara för skarvens skull.
 3. Snyggare sängar – Smaken är som baken, och hur dumt det än låter så är det många som tycker att prio 1 när de köper ny säng är dess utseende. Att detta inte på något vis påverkar din sömn, kan många förbise. Men vi lever trots allt i en ”Instagram värld”, där många vill lägga upp en bild på sin ny inköpta säng. Och där kan vi hålla med om att det ser betydligt maffigare ut med en hög och stor kontinentalsäng.

3 stora nackdelar med kontinentalsängar

 1. Dyrare sängar – Sängbutikerna och sängtillverkarna vet om att det flesta köper kontinentalsängar idag, och passar därför också på att ta bra betalat för dem. Själva sängarna är inte kanske i sig inte ett överpris på, utan det är snarare tillbehören man tar otroligt bra betalt för. Det är som så att det är väldigt få som köper en kontinentalsäng utan gavel, och det är också här du börjar betala extrema överpriser. Vissa gavlar kostar nästan lika mycket som sängen i sig, och det är här man gör pengar på sängen i butiken. Tyvärr är det extremt knepigt att både göra en egen gavel med rätt färg på tyget som matchar sängen, eller för den delen heller hitta en annan gavel att köpa. Kontinentalsängar är trots allt väldigt höga i jämförelse med ramsängar, som är den sängen som de flesta trägavlar är skapade för. Detta gör också att trägavlar blir väldigt pluttiga till en kontinentalsäng, så vårat råd är att det är bara att pynta om du ska ha en kontinentalsäng.
 2. Mera dammfällor – Eftersom att kontinentalsängen är uppbyggd i tre delar, så får du alltså en extra skarv på sängen. När det kommer till dessa skarvar så har dem en förmåga att dra till sig damm, och därför kallar vi dem också för dammfällor. För dig som tar hand om din säng, så är detta som du förstår inget större problem. Men det kan sägas att en kontinentalsäng kan aldrig bli godkänd av astma och allergiförbundet som allergivänlig säng, då dem anser att detta bli en skarv för mycket som samlar extra dam.
 3. Sämre luftgenomströmning – En kontinentalsäng är redan väldigt hög oftast, och vanligtvis sätter man ganska korta sängben på ca 10-12 cm på dem. Sätter man högre ben blir sängen både väldigt hög (för hög), men också ful enligt det flesta. Detta medför dock ett bekymmer när du har så korta ben på en kontinentalsäng, än de ca dubbelt så höga sängben som man sätter på ramsängar. Och detta har med luftgenomströmningen i ditt sovrum att göra, vilket reduceras ganska mycket med så låga ben. Tyvärr så har kontinentalsängar en förmåga att därför också samla mycket dam under sig, vilket inte är bra för någon. Eftersom att sängarna också är svåra att dela på eller att flytta på, så är det också svårare att göra rent ordentligt under dem.

Vanliga storlekar på kontinentalsängarna

Kontinentalsängarna finns i det allra flesta storlekarna, men överlägset vanligaste måtte i Sverige är 180×200 cm. Detta är numera tillsammans med 160×200 cm, den storlekar som man räknar som standardmått i svenska sängbutiker. Det är också dessa storlekar du brukar kunna göra bäst deals på, då dessa sängar görs i massupplagor. Sängbutikerna och sängtillverkarna vet om att 9 av 10 kontinentalsängar som säljs i Sverige är i dessa två storlekar, vilket också gör att man kan komma ner i produktionskostnad på dem. För dig som vill ha din säng snabbt, så ska du välja någon utav dessa sängstorlekar när du köper en ny kontinentalsäng. Annars brukar det vara upp till ca 8 veckor leveranstid på sängarna om de är i andra storlekar.

För dig som är lång så brukar det också finnas att du kan välja att din säng är 210 cm på längden, men även detta räknas normalt sett som ett special mått. För sängar som är 210 cm långa, så brukar det tillkomma en extra kostnad på ca 10-15% mot vad du hade betalat för samma säng om den var 200 cm.

Vad kostar en kontinentalsäng?

Priset varierar naturligtvis ganska mycket på dessa sängar från butik till butik, men även vilket fabrikat det är på sängen. Det finns ganska många olika faktorer som avgör om sängen ifråga är dyr, eller en billig kontinentalsäng. Några av det saker som avgör mest priset är dessa tre:

 • Tillverkningsland – Föga förvånande är kanske att en fabriksarbetare som jobbar i en sängfabrik i Sverige, tjänar ungefär 6x gånger så mycket som en med samma jobb i Litauen. Varför vi just nämner Litauen beror på att dem har en väldigt stor sängfabriks produktion där, och dem tillverkar sängar för alla i hela Europa. Utan att nämna några namn kan jag säga som så att näst intill alla stora svenska sängbutiker köper sina sängar därifrån. Så det kommer ha stor betydelse för slutpriset på en kontinentalsäng för dig, om den är gjord i Sverige eller i Litauen.
 • Typ av fjädring – Det finns flera olika typer av fjädring i sängar, och detta har också stor betydelse. det man också kan säga är att det inte bara har betydelse för priset, utan också vilken komfort du kommer att få i sängen. När man pratar om sängfjädrar och komfort i en säng, så pratar vi också om följsamhet i sängen. Enklast kan man säga att ju dyrare fjädrar det sitter i sängen, ju bättre följsamhet brukar du också få. När du väljer vilken säng du ska köpa är detta en väldigt viktig faktor, och grundtanken är att sängen ska anpassa sig efter dig och inte vise verse. Vill du veta mer om sängfjädrar och dess egenskaper, läs då våran guide om Sängfjädrar.
 • Material i sängen –  Även detta har också extremt stor betydelse för slutpriset, och detta är också anledningen till varför Hästens sängar kostar mera. När det kommer sängar är det exakt samma sak som med kläder, ju mera naturmaterial det är ju mera kommer den också att kosta. Billigare kontinentalsängar innehåller mycket stoppningsmaterial av polyeter, vilket är en typ av plast material. Det gör också att sängen inte andas bra, och gör den svett som du utsöndrar under natten stannar kvar på ytan. Vi vet om idag att man sover betydligt bättre när man sover svalt, och bättre sängar med mera naturmaterial ser också till att du sover bättre. Vill du veta mera om sömn, så ska du läsa våran sömnguide.

Slutsats om kontinentalsängar

Kontinentalsängar passar dig som vill ha bra komfort, och uppskattar lite mjukare himmelskänsla i sängen. Kontinentalsängarna förmedlar en ombodnads känsla, som ingen annan säng kan ge dig. Du får en säng utan skarv i mitten, vilket gör det till en perfekt säng för dig/er som vill ligga i mitten och mysa. Kontinentalsängen är också helt perfekt som familjesäng, då barnet kan ligga mellan de två vuxna i sängen utan att få en obehaglig skarv i ryggen. Och naturligtvis är detta den perfekta sängen som gillar design i din inredning, då kontinentalsängar är maffigare och snyggare. Du har har fler gavlar att välja på till en kontinentalsäng, vilket många uppskattar.

Kontinentalsäng passar inte dig som vill ha en lättskött säng, och inte vill betala så mycket pengar för din säng. Den ämnar sig inte heller väl för dig som uppskattar fastare sängkänsla, och inte heller för dig som vill ha en tydlig sängkant. Äldre generationer gillar oftast ha ett tydligt kantstöd när dem sitter på sängkanten och tar på sig, och kontinentalsägens plymå har inget kantstöd alls. Detta gör att det är lätt att glida ner för kanten på sängen, och åka ner på golvet med rumpan!