Hoppa till innehåll

3 Stora för & nackdelar med Ramsängar

 • av
Ramsäng

Ramsäng är den enklaste typen av sängar, men ramsängen finns också i väldigt avancerade varianter med bra fjädring! Du som funderar på att köpa en ny säng, och inte vet om du ska köpa ramsängar, kontinentalsängar eller ställbara sängar ska då läsa denna guiden. Vi går här igenom vad de tre största för och nackdelarna med ramsängarna är, och vad en ramsäng egentligen är för något.

Läs också: 3 Stora för & nackdelar med kontinentalsängar

Läs också: 3 Stora för & nackdelar med ställbara sängar

Vad är en ramsäng?

När man pratar om ramsäng så är det många som tror att vi i butik menar själva ramen runt, eller under sängen så att säga. Förvisso är detta inte helt fel då många ramsängar ofta har just någon form av ram runt sig, men det är inte det man normalt sett menar som ramsäng. Utan en ramsäng i sängbranschen är helt enkelt en resårbottenmadrass, utan någon form av ram som du stoppar ner sängen i. Här kommer en snabb förklaring på vad en ramsäng består av i färdigt skick:

 • Resårbotten – Är egentligen den ända tekniskt sätt delen som du behöver för att en säng ska kunna kallas för ramsäng, och det är denna som ligger underst i sängen. På denna brukar man sätta ca 20 – 30 cm sängben, beroende på hur hög du vill att sängen skall vara. Ovanpå lägger man på en bäddmadrass, som är den delen som kommer ligga närmast din kropp. När det sedan kommer till sängramar, så är det just en ramsäng som dessa är gjorda för. Den som köper någon form av sängram behöver inte köpa sängben, och lägger istället ned sin ramsäng i sängramen.
 • Bäddmadrass – Som vi skrev ovan så är alltså bäddmadrassen den delen som ligger överst i sängen, och är också den delen som din kropp ligger närmast. Många gånger för man frågan i sängbutik om man verkligen behöver köpa en bäddmadrass till en ramsäng, och det enkla svaret är JA. Utan bäddmadrass blir det ganska hårt, och det finns stor risk att du kommer känna sängfjädrar i ryggen och rumpan annars. Eftersom att en ramsäng normalt sett är en lite billigare variant av säng, så har den oftast också lite enklare typer av fjädring i sig. Denna fjädring är i många fall av den typen som kallas för ”bonellfjäder”, gå in och läs våran artikel om sängfjädrar om du vill veta mera. När man har med denna typen av fjädring att göra, så rekommenderar vi mycket starkt att du lägger lite extra på bäddmadrassen. Det kommer i vart fall ta bort känslan av sängfjädrar i ryggen, om du köper en lite dyrare bäddmadrass. Bäddmadrasserna till ramsängar finns många olika typer, för dig som vill lära dig mer om dem så kan du läsa våran guide om bäddmadrasser.

3 stora fördelar med ramsängen

Ramsängen är en lite enklare typ av säng som vi redan tidigare har varit inne på, men de finns några sängtillverkare som också göra bra och exklusiva ramsängar. De fördelar som vi har med här kan av vissa anses som inte alls några fördelar, och då ska du istället funderar på att köpa kontinentalsäng eller en ställbar säng.

 1. Ganska fasta – Ramsängarna tenderar oftast till att vara generellt lite hårdare, eller fastare som man säger inom sängbranschen. Naturligtvis går det inte att dra alla sängar över en kam, men oftast så är fallet detta. Anledningen till detta är att ramsängen är den billigaste sängtypen, och har också oftast enklare fjädring, samt stoppningsmaterial. Utöver detta faktum tillkommer också att sängtillverkarna av ramsängar vet om att deras stora målgrupp är äldre, eller barn. När det kommer till de äldre generationerna så uppskattar dem oftast fasta sängar, för det är det som dem alltid har sovit i. Och att barn är den andra målgruppen för ramsängar, så beror detta på att få föräldrar köper billiga sängar till sina barn. Det är sällan föräldrar går och köper kontinentalsängar till sina barn, som börjar någonstans vid ca 7000 kr för det billigaste modellerna. Detta betyder att som sängtillverkare behöver man göra en ganska billig säng, som på så viss också blir hård som de äldre oftast gillar.
 2. Billiga sängar – Denna typen av sängar är den absolut billigaste typen av sängar, och butiker som Jysk och Ikea säljer dem för under en tusenlapp. Hur vida bra dem är då, låter jag vara osagt. Men jag kan säga som så här, man får vad man betalar för. Sängar är inget undantag, och öppnar man upp sängarna så ser du väldigt snabbt vad du får mer, eller mindre av när du köper en säng.
 3. Praktiska & hygieniska – Dem är både lätta att rengöra, men också lätta att ta isär. Det gör att du enkelt kan dra isär dessa sängar, så du kan komma åt att dammsuga under sängen utan att krypa på golvet. Eftersom att det inte heller är lika många delar på en ramsäng som en kontinentalsäng, så får du också färre antal skarvar. I skarvarna kan det lätt annars samlas dam, så för dig som har astma är det att föredra en ramsäng. Med ramsängarna sätter man också oftast ganska höga ben, vilket innebär att du får bättre luftcirkulation i sovrummet. Ska du ha besök, eller vill ha sängar stående i varsitt hörn av rummet är dem också perfekta. Ta bara isär sängarna om dem sitter ihop, och du har nu två gästsängar!

3 stora nackdelar med ramsängar

 1. Dålig komfort – Eftersom att dessa sängar allt som oftast är av lägre kvalitet, så har dem också oftast ganska dålig komfort. Bonellfjädern som oftast sitter i dessa sängar är ganska hård, vilket gör att du lätt får mycket tryck på dina tryckpunkter i sängen. Dessa tryckpunkter är normalt sett Axlar, höfter och rumpan. Många känner igen känslan av att vakna upp mitt i natten, med en avdomnad arm man måste skaka igång. Detta beror på att du har fått blodtillförselstopp till den armen du har legat på, och oftast beror det på att du har en för hård säng som ger för mycket mottryck tillbaka på din axel.
 2. Slits ut snabbt – Ramsängen har normalt sett mycket mindre fjädrar, och få detta är det också allt som oftast lågkvalitets fjädring i dem. Detta gör att färre antal fjädrar få bära hela din vikt, än om vi jämför med en kontinentalsäng. Det gör att sängfjädringen får ta mer stryk, och snabbare också börjar få sättningar där dem blivit mest belastade. Oftast är detta det som kunder refererar till som ”gropen i sängen”, och det beror oftast just på detta. Förvänta dig inte en livsläng på med 10 bra år i en normal ramsäng, de flesta av dessa sängar har oftast redan börjat ge vika långt innan dess. Att du sedan redan tekniskt kan använda dem i 100 år är en annan sak, men dem kommer bara kännas som nya i några få tack vare denna typ av fjädring.
 3. Skarv i mitten – Precis som det är med ställbara sängar, så får du också i ramsängar en otrevlig skarv mitten om du sätter ihop 2 stycken med varandra. Har du inte tänkt dig att ligga i mitten, så är detta inte heller ett problem. Men ramsängar väger dessutom betydligt mycket mindre än ställbara sängar, vilket också gör att dem väldigt lätt glider isär i mitten. Detta kan du åtgärda genom att klämma ihop dem underifrån, men glipan som blir finns alltid kvar där ändå.

Vanliga storlekar på ramsängarna

Ramsängarna är den typen av säng du rent tekniskt kan få allra flest storlekar i, då dessa också används som underreden till kontinentalsängarna. Standardmåtten på en ramsäng är 90×200 cm, eller 80×200 cm. Tillsammans om man sätter ihop två av dessa ramsängar, får man standardmåtten på kontinentalsängar på 180×200 cm och 160×200 cm. Det är ganska vanligt också att man köper sig ramsäng i 105×200 cm, men också 120×200 cm. För dig som är lång brukar det också finnas alternativ där du kan få 210 cm på längden.

Vad kostar en ramsäng?

Priset på ramsängar är kanske den sängtyp där det varierar allra mest i prisspannet. Här kan du hitta allt ifrån ramsängar för 500-600 kr, men också exklusiva ramsängar med bra fjädring för 100.000 kr. Men det bättre ramsängarna börjar komma någonstans kring 15.000 kr strecket, och då räknat på två stycken 90×200 cm sängar. Det finns massa olika faktorer som avgör varför den ena kostar 500 kr, medans den andra kostar 100.000 kr. Några av det saker som avgör mest priset är dessa tre:

 • Fabriksland – I vilket land som sängen är tillverkad kommer ha väldigt stor betydelse, där sängar som är tillverkade i Norden är betydligt dyrare. Köper du istället en säng som är tillverkad i ett land som Litauen, så är det stor chans att det är en sådan du köper för några hundra lappar. Lönerna på de som arbetar med att montera ihop ramsängen skiljer sig rejält, och det kommer du naturligtvis få betala för.
 • Typ av sängfjäder– Nu är ju trots allt de flesta ramsängar uppbyggda med den enklare typen av sängfjäder, den som kallas för ”bonell”. Men det är också därför det är så otroligt stort prisskillnad på de bättre ramsängarna, och de mindre bra ramsängarna. Detta beror på att det bara är några få sängtillverkare som stoppar avancerade fjädersystem i sina ramsängar, och dessa kommer nästan uteslutande från Norden. Det gör att du som ska ha bra fjädring i sängen, kommer få betala en hel del till i jämförelse mot det billigaste ramsängarna.
 • Materialval i sängen – Precis som punkten ovan, så är det samma här. Ska du ha mycket naturmaterial i sängen, så är det bara Nordiska sängtillverkare som gör dessa ramsängar. Det gör också att du får betala en hel del extra, då utbudet är ganska smalt. Vill du ta reda på vad det olika materialen gör för din sömn, läs då våran sömnguide.

Slutsats om ramsängar

Ramsängar passar helt klart bäst för dig som är ute efter en lite billigare säng, och för dig som vill ha en lättskött säng. Ramsängens låga vikt gör att den lätt kan dras isär, vilket också gör att det är lätt att städa under dem. En ramsäng passar också perfekt för dig som bara ska ha den i några år, till exempel om du ska studera på annan ort. När det kommer till barn så fungerar det väldigt bra med ramsängen, bara du köper till en lite tjockare bäddmadrass till den så att barnet slipper känna sängfjädrar i ryggen hela natten. Ramsängarna är också perfekta för det äldre som vill ha fastare sängar, men också lite lägre säng så du kan sitta i den och ta på dig kläderna. Ram sängar har också hårdare sängkanter än en kontinentalsäng, vilket gör att du inte glider ner för sängkanten när du sitter på den.

Ramsäng passar inte dig som är ute efter hög komfort (oftast), då man inte normalt sett gör dessa för att vara ”mjuka” och ”följsamma”. Då ska du istället kolla på kontinentalsängar, och detta också om du gillar att ligga i mitten och mysa. Med ramsängen får du skarv i mitten, och sängarna delar gärna på sig med för mycket vikt i skarven.