Hoppa till innehåll

3 Stora för & nackdelar med ställbar säng

 • av
Ställbar-säng

Ställbar säng har länge förknippats med sjukhus, och bara för det gamla så att säga. Men denna inställning till ställbara sängar har sakta men säkert börjat förändras, och fler och fler börjar inse det verkliga fördelarna med den ställbara sängen. I denna guide går vi igenom det tre största för och nackdelarna med att köpa ställbar säng, men innan vi gör det så måste vi först gå igenom vad vi i sängbutikerna räknar som en ställbar säng.

Läs också: 3 Stora för & nackdelar med ramsängar

Läs också: 3 Stora för & nackdelar med kontinentalsängar

Vad är en ställbar säng?

Kärt barn har många namn, och så även en ställbar säng. Många kallar dessa för höj och sänkbara sängar, medans andra kallar dem för justerbara sängar. Men vi i butiker kallar dem för ställbara sängar, så du kan om du vill ställa in huvud och fotände på sängarna. För att det ska räknas som en ställbar säng, så ska den ställbara sängen ha följande tre delar:

 • Motor – Är den delen som höjer och sänker på en ställbar säng, och är den delen som är mest unik för de ställbara sängarna. Till motorn får du också alltid med en fjärrkontroll, som är den som du styr sängen med. Det allra flesta fjärrkontroller till ställbara sängar är idag helt trådlösa, och en del värre varianter av ställbara sängar har även app funktion.
 • Plymån / Resårbotten – Är den delen som sitter i mitten och den som du ligger på. Denna delen är i mångt och mycket precis som en ramsäng, men oftast av betydligt högre standard när det kommer till ställbara sängar. Det är också denna delen av sängen som du kan välja om du vill ha fast, eller med lite mjukare fjädring i sig.
 • Bäddmadrass – Är delen som ligger högst upp på en ställbar säng, och den som ligger närmast din kropp. Bäddmadrasser finns i flera olika typer, men på ställbara som räknas som lite lyxigare sängar brukar dem vara av latex. Vill du lär dig mer om olika stoppningsmaterial i bäddmadrassen, läs då våran guide om bäddmadrasser.

3 stora fördelar med den ställbara sängen

Precis som med allt annat så kan det som vi anser vara de stora fördelarna med den ställbara sängen, vara det som du absolut inte vill ha. Känner du att detta inte är tre nog tunga argument för att du ska satsa på att köpa ställbar säng, så ska du istället satsa på antingen ramsängar eller kontinentalsängar.

 1. Grym komfort – Det finns en anledning till varför under mina 8 år som sängförsäljare, att jag aldrig varit med om att någon som tidigare haft en ställbar säng bytt till något annat. Har man väl vant sig med ställbara sängar, så kan man knappt tänka sig ett liv utan dessa. Detta kan jag också säga av egen erfarenhet, och jag har sovit i så väl kontinentalsängar som ramsängar också. Och hur bra en kontinentalsäng än är, så kommer du aldrig kunna uppleva samma följsamhet som en ställbar säng har. Till skillnad från andra typer av sängar så kan du ställa in sängen precis efter dina behov, vilket inte är möjligt med de andra typerna av sängar.
 2. Framtidssäkert – När du köper en ny säng så vill du också att den ska hålla länge, men frågan som väldigt få ställer sig är ”hur länge håller du?”. Med detta menar jag att du troligtvis kommer att hinna förändra dig betydligt mer än sängen under 10 år eller mer, som det flesta sängarna håller i idag. Och oftast behöver du inte ens vänta så länge innan du börjar märka av skillnader i din kropp, och då kanske du har helt nya förutsättningar för att få bra sömn. Med vanliga sängar som kontinentalsängar & ramsängar, så köper du efter dina behov idag. Skulle du gå upp i vikt, gå ner i vikt, bli gravid, få ont i höft, skada ryggen, få artros och många fler faktorer, så kanske den kontinentalsängen du köper idag inte passa imorgon. Och detta är något som kontinentalsängen löser elegant. Eftersom att en ställbar säng har ytterligare en rörlig och anpassningsbar del i sängen än vanliga sängar, så har du nu alltså också möjligheten att i framtiden justera just efter dina behov där och då.
 3. Bra för din hälsa – Tyvärr så har mycket utav den reklam som gått ut om ställbara sängar, varit om att du kan läsa och kolla på tv i dem. Detta kan du naturligtvis göra, men det är bara den lilla fördelen med att köpa ställbara sängar. De stora fördelarna ligger snarare i din hälsas skäl, och det är något fler och fler börjar förstå idag. I och med att du kan höja både huvud och fötter, så kan du få en perfekt ligg position i en ställbar säng. När du gör detta kan du få jämnare blodcirkulation, vilket också gör det lättare för hjärtat att slå. Det ser också till att du kommer ner i varv snabbare, vilket i sin tur gör att du hinner få mer djupsömn. För din andning är detta också helt perfekt, och ställbara sängar är ett självklart alternativ för dig som snarkar. I och med att du får upp huvudet lite, så får du också friare luftvägar. Detta är något som många försöker sig på med en extra kudde eller två, men det skapar bara snarare att du får gamnacke. Du måste helt enkelt få ligga rakt, men få upp huvudet för att det ska ge någon funktion. För övrigt så gör ”kuddtricket” också att du kan få ont i nacken, då du får en framåtvriden nacke i den positionen.
 4. Bonus – En del värre varianter av ställbara sängar kan programmeras med mobil app, så att du kan ställa in larm på mobilen när du vill att sängen sakta ska börja hissa upp dig på morgonen. Även en sådan sak som att det är omöjligt att ligga på mage i sängen är toppen, vill du veta mer om varför du inte ska göra det så läs vår guide om varför du inte ska sova på mage.

3 stora nackdelar med det ställbara sängarna

 1. Betydligt dyrare – Även om priserna på ställbara sängar de senaste åren har gått ner avsevärt, så är dem fortfarande ganska mycket dyrare. Om du ska ha något vettigt överhuvudtaget bör du inte satsa på en ställbar säng under 10.000 kr, då du annars nästan bara betalar för motorn på den. Är ni två som ska ha varsin, så är det 20.000 minst och det utan sänggavel. Naturligtvis är detta ett ganska häftigt pris för en säng, och då är vi kanske inte ens upp i de riktiga ställbara sängarna. Ska du verkligen komma åt den där känslan av himmelsk sömn, så måste du gå upp på ca 15.000 kr per säng. I det prisklasserna får du ställbara sängar med bra fjädring, och inte bara motor så att säga. Men ser du din säng som en investering i dig själv, så är detta det absolut bästa köpet du någonsin har gjort eller kommer att göra! Jag lovar!
 2. Jobbig skarv i mitten – En ställbar säng är i grund och botten en ramsäng, vilket innebär att du får en skarv i mitten om du ska sätta ihop två stycken bredvid varandra. Eftersom att ställbara sängar går att justera huvud och fotänden på, så går det inte heller att ha en hel plymå på dem. Detta är eftergiften du får ge för att DU skall kunna sova gott, och alla andra akrobatiska övningar i sängen får ske på annan plats.
 3. Ljud & rörliga delar – Hur självklart än detta må vara för dig, så finns det dem som inte inser detta innan de har köpt en ställbar säng. En motor kommer att låta lite när du justerar position, även om dagens sängmotorer avger avsevärt mycket mindre ljud en sängmotorerna för bara 10 år sedan. Och en ställbar säng har rörliga delar, det måste den ha för att den ska kunna justeras. Detta betyder att du kanske lite då och då kommer behöva flytta tillbaka plymå & bäddmadrass till ursprungsläge, då dem sakta men säkert alltid flyttar lite på sig. Detta är inget konstigt eller fel med sängen, utan ett måste att du har rörliga delar för att kunna justera sängen. Jag har genom åren haft kunder som inte förstått att sängdelarna skulle flytta på sig, och detta är något man tyvärr ibland varit tvungen att förklara för dem.

De vanligaste storlekarna på ställbara sängar

När det kommer till ställbara sängar så är det lite smalare utbud av storlekar du har att välja på, och detta gäller både på bredden och på sängens längd. Till exempel är det få sängtillverkare som gör ställbara sängar i längden 210 cm, och dem som gör det tar bra betalt för sina sängar. Även bredden har du inte jätte många olika storlekar att välja på, utan 90×200 är det vanligaste. Oftast så kan du också beställa i 105×200 cm, och i några enstaka fall även 120×200 cm på bredden. Anledningen till att man inte helst gör 120×200 cm eller inte alls 140×200 cm ställbara sängar, är att dem skulle då bli för tunga. Motorerna på de ställbara sängarna kan sägas vara lite utav akilleshälen på ställbara sängar, och därför vill man inte på fresta dem med onödigt mycket vikt.

Så mycket kostar en ställbar säng!

Som vi redan lite har varit inne på, så ligger en stor del av priset i motorn på en ställbar säng. Ju dyrare säng du köper, ju mindre procentuellt betalar du för motorn i sängen. Och precis som jag skrev ovan, så rekommenderar jag ingen att man köper sängar för under 10.000 kronor minimum per ställbar säng. Ska du ha något vettigt att tala om så måste du upp i minst 15.000 kr styck per ställbar säng, utan sänggavel inräknat. Nedan har du de tre faktorerna som avgör hur priset för din ställbara säng:

 • Ursprungsland – Att Svensktillverkade och Norden tillverkade saker kostar mer är vi vana vid nu, och så är det naturligtvis också med ställbara sängar. En säng som är tillverkad i låt oss säga Norge, kommer ha en helt annan prislapp än en som är tillverkad i Litauen. Produktionskostnaderna går upp avsevärt om sängfabriken ska betala norsk lön, eller en lön för en sängfabriksmedarbetare från Litauen. Detta bakas naturligtvis in i slutpriset som du får betala för sängen.
 • Typ av motor – Motorerna i en ställbar säng är en stor del av priset, och där finns det också bättre och sämre tillverkare av sängmotorer. De två överlägset största sängmotortillverkarna i världen är Tyska Okin, och Danska Linak. Båda dessa giganter inom sängmotorer levererar ställdonssystem till nästan alla stora sängtillverkare i världen, och anses också vara de som har de mest högkvalitativa, säkra och tysta motorerna. Köper du en säng med motor från någon utav dessa tillverkare kommer det att kosta lite mera.
 • Sängmaterial –  Ju svalare du sover på natten, ju bättre kommer du troligtvis också sova. Bra sängar har därför också mycket naturmaterial som ser till att snabbt transportera bort vätska (svett), så att du inte behöver ligga i en stor svett pol. Dessutom gör naturmaterial i sig att du sover svalare, och tappar därför inte heller lika mycket vätska under natten. Du känner säkert igen de faktum att du är törstig på morgonen, detta beror på att du har svettats bort upp till 2 liter på natten. Med material i sängen som inte innehåller mycket oljebaserade råvaror, så kommer sängen också ha lättare att andas under natten. Att naturmaterial kostar betydligt mer än plast är inget konstigt, och därför kostar också sängar med hög halt av naturmaterial mycket mera också. Läs gärna mer om sömn här i våran sömnguide.

Slutsats om ställbara sängar

Ställbara sängar passar helt dig som vill köpa en säng med extremt bra komfort, både nu och många år framöver. Ställbar säng kan också användas som en helt vanlig ramsäng, om du väler att inte hissa upp huvud och fotändan. Det gör att de ställbara sängarna är extremt flexibla, och passar nästan allt och alla. För dig med ryggbesvär, artros och höftbesvär är detta det överlägset bästa och säkraste alternativet. Det finns ingen annan sängtyp som kan avlasta olika delar på kroppen så precis, som en den ställbara sängen. Du som köper en ställbar säng, kommer aldrig vilja ha något annat när du väl upptäckt magin med dem. Frågan är bara om du ska göra det nu innan du har ont i hela kroppen, eller efter du redan har det på gamla dagar?

Ställbar säng passar inte dig som vill köpa en relativt billig säng, då alla ställbara sängar kostar 15.000 kr och uppåt. Detta är inte heller sängen som är bäst för gos och mys, då du får den eländiga skarven i sängen.